Vegetariánské restaurace recenze
Chcete přestat jíst maso a máte strach, že si už na ničem nepochutnáte? Opak je pravdou. Vegetariánské restaurace vám nabídnou velké množství lahodných pokrmů, že se vám po mase a masných výrobcích nebude stýskat.V současném světě existuje mnoho názorů na vegetariánství. Je to styl života, ve kterém je ze stravovacích návyků vyloučeno maso a masné výrobky. Někteří lidé tvrdí, že zvířata jsou jejich přátelé, a nedovedou představit, že by jejich maso snědli. Druhá skupina lidí preferuje rostlinnou stravu ze zdravotních důvodů. Velmi častá konzumace masa a masných výrobků může vést k vysokému krevnímu tlaku, zvýšenému cholesterolu a k nemocem na to navazujícím jako je onemocnění srdce a cév. Krmiva pro zvířata totiž obsahují i hormony a antibiotika, a to vše se pak dostane do lidského organizmu. Vegetariáni se ale nevyhýbají produktům jako je med. Tento produkt však vyloučila ze svého jídelníčku jiná skupina lidí, a to jsou vegani.
Poněvadž přibylo lidí, kteří maso nejí, přizpůsobil se tomu i trh s potravinami. V bioprodejnách najdete mnoho různých bezmasých výrobků, které nezatěžují organizmus a dodávají tělu potřebné vitaminy. Také mnoho restaurací již vaří zdravou stravu, která neobsahuje maso a masné výrobky. Tyto restaurace většinou omezují i používání živočišných výrobků jako je mléko a vejce. Preferují mléko a smetanu vyrobené ze sóji. Některé restaurace si i pečou své pečivo z celozrnné mouky, do kterého přidávají různé druhy semínek jako například sezamová, slunečnicová nebo lněná. Ve vegetariánské restauraci si můžete i zamlsat. Dezerty se vyrábí bez přídavku rafinovaného cukru. Ke slazení se používá velmi často med nebo cukr třtinový. Samozřejmostí je široký výběr zeleninových a luštěninových salátů.
Vegetariánské restaurace nabízí také jídla pro skupiny lidí, kteří trpí celiakií, což je nesnášenlivost lepku, nebo těm, kteří nemohou laktózu. Ze široké nabídky jídel si vyberou opravdu všichni. Také velká nabídka nápojů vás může do vegetariánské restaurace přilákat. Nehledejte zde však alkohol. Ten se v těchto místech neprodává. Můžete si objednat velké množství různých čajů, zeleninových nebo ovocných šťáv a spoustu různých druhů míchaných nápojů. Samozřejmě v rámci zdravé výživy. Ve vegetariánské restauraci se setkáte s různými názvy potravin. Mezi nejčastější patří tofu, robi maso, tempeh, seitan a mnoho jiných.
Co je tofu
Je to sójový tvaroh, který se vyrábí srážením sójového mléka syřidly. Obsahuje plno bílkovin, vitamínů skupiny B, vápník, hořčík, železo. Neobsahuje žádné tuky a sacharidy.
Robi maso
Má podobnou konzistenci jako maso, ale vyrábí se z obilí, pšeničných klíčků a červené řepy. Neobsahuje tuk ani cholesterol, ale spoustu kvalitních bílkovin.
Tempeh
Vyrábí se fermentováním sojových bobů a říká se mu také sójový hermelín. Je porostlý ušlechtilou plísní a obsahuje spoustu vlákniny, proteinů a vitamínů. Objednat si jej můžete jak přírodní, tak smažený nebo uzený.
Seitan
Je to rostlinná bílkovina vyrobená z pšenice. Je velmi výživný a v restauraci ho můžete najít v guláši, omáčkách nebo jako špíz.