Výběr vína k jídlu

Žádná oslava se neobejde bez výborného vína. Jeho výběr se většinou řídí oblibou zúčastněných. Ale měl by také vzít v potaz druh pohoštění. Víno, které se snoubí s jídlem, dodá ten pravý kulinářský zážitek.

Víno je nejlepší volbou pro jakoukoli oslavu. Pokud si dáte záležet a kombinujete** víno podle jídla**, pak vaši hosté budou nadmíru spokojeni. Víno dodá jídlu zajímavou chuť. Pravdou ovšem je, že ne každý ocení** kombinaci jídla a vína** podle pravidel. Mnozí moderní strávníci se řídí spíše vlastní chutí.

Jak vybírat víno k jídlu?

Jídlo a víno se musí vzájemně doplňovat a musejí spolu ladit. Nikdy se nesmí jejich chutě takzvaně bít. Jídlo a víno, to není souboj, ale harmonie chutí. K pokrmům tedy vybíráme vína obdobných vlastností. Důležité při výběru je také pamatovat na způsob přípravy.

Jak podávat víno k jídlu?

Všeobecně platí, že bílá vína se servírují před červenými. Mladá vína pak před starými vyzrálými. Lehká před těžkými. Suchá před sladkými.

Všeobecná pravidla

Pokud se nechcete příliš výběrem vína a jídla zabývat, pak postačí, když dodržíte základní pravidla. K lehkým jídlům se hodí lehká bílá vína. K vydatným sytým jídlům pak plná nebo vyzrálá bílá vína a lehčí červená vína. Tmavá masa a kořeněná masitá jídla budou ladit s červeným vínem. Sladký dezert si zaslouží vždy sladké víno. No a sýry? Zde je třeba volit víno podle druhu sýra. U sýrů není možné víno specifikovat. Přesto, k dokonalé chuti zcela postačí nakrájený sýr a lahodné víno.

Typ jídla a víno

  • Zeleninové saláty mohou být podávány s lehkým bílým nebo šumivým vínem.
  • Studené předkrmy bývají většinou lehké, nemají zasytit, ale povzbudit chuť k jídlu, podávají se s lehkými bílými víny. Výjimku tvoří husí játra, která i v podobě předkrmu jsou hutná a proto k nim podáváme aperitiv, nebo přírodně sladká vína.
  • Aperitiv má povzbudit a zvýšit chuť k jídlu. V létě se volí vinný střik s minerálkou nebo vychlazené sladké bílé víno. V zimě suché, bílé šumivé víno a suchý výběr s vyšším obsahem alkoholu.
  • Polévka - běžně se víno nepodává. Pokud se pro něho rozhodnete, pak zeleninové dobře doplňuje suché nebo růžové víno, krémové vyzrálé víno a staré pak vínovice.

Hlavní jídlo:

  • Ryby – většinou se volí bílá vína. U mořských ryb vždy. Pouze u úhoře se podává červené víno, a u grilovaných a smažených ryb je možné volit mezi bílým a lehkým červeným vínem.
  • Masité pokrmy se řídí základním pravidlem, které říká, že bílé víno k bílému masu a červené víno k tmavému masu. Toto však platí, když je příprava bílého masa velmi jemná a tmavá masa jsou velmi výrazná. Jinak se kombinace mění podle přípravy a druhu omáček.
  • Sýry jsou k vínu ideální. Čerstvé sýry mají rády svěží bílá vína. Sýry s bílou plísní se hodí k lehčím, suchým bílým vínům. Sýry s tmavou plísní skvěle doplní zralá červená vína a sýry s velmi výraznou chutí pak červená, plná vína.

Správná kombinace jídla a vína by měla chutnat především vám.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id6672 (magazinrecenze.cz#66)


Přidat komentář