Domácí vinotéka

Kvalitní víno nemusí být jen záležitostí kvalitní restaurace. Také vy se můžete stát vlastníkem dobré domácí vinotéky a lákat své přátele na ta nejlepší vína. Navíc se můžete stát odborníky na podávání vín k jednotlivým pokrmům.

Sklenka dobrého vína se hodí nejen ke slavnostním tabulím, ale také k příjemnému večernímu posezení. Na dobré víno není třeba vždy chodit jen do restaurací. Také vy si můžete pořídit velmi kvalitní domácí vinotéku. K tomu, abyste věděli, čím se řídit při výběru kvalitních vín vám může posloužit tento článek.

Vína a jejich dělení

Víno, tedy vykvašená ovocná šťáva z vinných hroznů, můžeme rozdělovat podle barvy na červená, bílá nebo růžová. Vína se dělí také podle původu přípravy a to na vína odrůdová a známková. Odrůdová vína jsou připravena z hroznů pouze jedné určité odrůdy. Pro odrůdová vína je charakteristická velmi specifická barva, vůně a chuť. Známková vína jsou směsí velmi kvalitních vín. Známková vína jsou označena vlastní etiketou, známkou a značkou. Vína je možné dělit také podle oblasti, z které pocházejí.

Jaká vína zvolit

V restauracích vám mohou s výběrem ideálního jídla pro vámi zvolené jídlo pomoci. Když pořádáte hostinu doma a chcete zvolit k jednotlivým chodům ty správná vína, můžete se držet následujícími radami. Vždy si vzpomeňte na to, že k jemným pokrmům se hodí vína jemná. K moučníkům jsou ideální přírodně sladká vína. Když podáváte jídlo s výraznou chutí, rozhodně neuděláte chybu, zvolíte-li výrazné červené nebo bílé víno.

Červená vína skvěle ladí s hovězím tmavým masem, vepřovým masem nebo se zvěřinou. Červená vína mohou velmi lahodně doplnit kachnu s knedlíkem a zelím. Naopak lehké bílé víno vám bude velmi chutnat k rybě. Když se však rozhodnete pro pikantní rybu nebo tučnějšího úhoře, bude vhodnější doplnit jej vínem červeným. Lehká jídla, jako je kuře, krůta nebo krocan vám zachutnají s bílým vínem. Také k zelenině se hodí bílá vína, především v případě, že budete servírovat brokolici, květák nebo chřest. Chcete na večer nachystat občerstvení v podobě sýrů? Pamatujte, že k jemným sýrům se hodí bílé víno a naopak k pikantním, tučným a uzeným sýrům se podává víno červené. Víno můžete také podávat podle ročního období. Během teplých letních dnů nikdo nepohrdne vychlazeným bílým vínem. Během hostiny vždy pamatujte na to, že bílá vína se podávají před červenými a podle toho také zvolte jednotlivé chody.

Domácí vinotéka – jaká vína podávat

Zdá se vám výběr vína k jídlům příliš složitý? K ulehčení můžete zvolit následující pomůcku. Slavností tabuli je vhodné začít lehkým šumivým vínem, dále můžete pokračovat přes lehká bílá vína a na závěr podávat těžká červená vína. Každý chod by měl být vhodně sladěn s podávaným pokrmem. Základní pravidla podávání vín už znáte a teď už si jen vychutnejte samotnou chuť vín.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id6670 (magazinrecenze.cz#60)


Přidat komentář