Baristická show

Zajímá vás příprava různých druhů kávy? Není nic jednoduššího než navštívit některou kavárnu, kde pracují speciálně vyškolení baristé. Ti vás zasvětí do svého umění a také vám dají ochutnat správně připravený lahodný mok.

Nejen pro milovníky kávy, ale i pro všechny ty, které zajímá, jak se správně vaří káva je na různých akcích předváděna baristická show. Profesionální baristé nejen kávu připraví, ale i vysvětlí vše, co vás o kávě zajímá. Kávové speciality jsou oblíbenější čím dál tím víc a ne každý ji umí chutně připravit. Základem každé restaurace je totiž nejen dobře uvařené jídlo, ale i káva, kterou si většinou každý po jídle rád vychutná. Baristé vám nabídnou ze široké škály různých druhů kávy. Vše se odráží od správně připraveného espressa, které se pak obohacuje mlékem a pěnou. Tak vzniká jemné cappuccino. Další specialitou je latte macchiato. Kávu si také můžete nechat dochutit různými sirupy s příchutí karamelu, oříšku nebo vanilky.

Jak se stát baristou

Pokud vám káva učarovala natolik, že byste se chtěli věnovat její přípravě profesionálně, tak neváhejte a přihlaste se na baristický kurz. Na tomto kurzu se seznámíte se vším, co s kávou souvisí. Budete znát historii kávy, její druhy, naučíte se, jak se káva pěstuje a praží. V dalších učebních hodinách poznáte různé druhy kávovarů a bude vám vysvětleno co se vlastně v kávovaru děje při přípravě kávy. Také je důležité znát funkci kávomlýnku, aby káva byla dobře umletá. Kávomlýnek musí být správně seřízen. U těchto přístrojů se také naučíte jejich údržbu. Dále bude následovat vysvětlení postupu při přípravě kávy, aby měla správnou teplotu, pěnu a elasticitu. V praktické části budete sami připravovat espresso. Školitel vám vysvětlí co vše se při přípravě espressa děje a předvede jeho přípravu. Také se naučíte připravovat nápoje s použitím mléka, které musí být správně vyšlehané. Umělecké ztvárnění našlehané pěny do různých obrazců se nazývá „latte art“. Po absolvování kurzu získáte certifikát** „SCAE Barista Level 1“**.

Espresso

Správně uvařené espresso je základ pro přípravu dalších druhů kávy. Musí být čerstvě namletá a upěchovaná do kávovaru. K výrobě musí být použita také čerstvá voda. Z kávy se při přípravě vyluhují aromatické látky a nápoj, který potom vytéká z kávovaru, má jemnou mírně nahořklou chuť.

Co je technika „latte art“

Tato umělecká technika je spojena s přípravou cappuccina. V překladu znamená mléčné umění. Cappuccino vzniká tím, že se do espressa nalévá mléko a pěna. Tato technika zdobení kávy ve světě existuje již mnoho let. U nás je známá teprve chvíli. Jde o umění, kdy barista vytváří na povrchu kávové pěny různé obrazce. Do cappuccina můžete namalovat cokoliv, záleží jen na vaší fantazii a zručnosti.** Baristé** se zúčastňují různých soutěží a převáděcích akcí, na kterých své umění předvádějí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id6669 (magazinrecenze.cz#40)


Přidat komentář